Varför beskära fruktträd:
Jag spenderar gladeligen mest tid i fruktträd till vardags.
Ett väl beskuret fruktträd är uppbyggt med starka greninfästningar, vilket förhindrar att grenar spjälkar och det minskar i sin tur risken att trädet drabbas av sjukdom.
Starka greninfästningar klarar stora mängder frukt utan att spjälka eller knäckas.
En luftig krona släpper in ljus och vind, ger en mer kvalitativ skörd av frukt (mer sol/vind in).
Ett friskt och välmående träd är något människor, djur och insekter behöver. Vare sig det är för föda, luftrening, skydd från sol/regn, hålla ihop jorden, förhindra översvämning, något att klättra i m.m.
Hur:
Beroende på vad du värdesätter hos ditt fruktträd så finns olika sätt att tänka vid beskärningen med grenval m.m.
Vill du t.ex främja frukten, så bör vi definitivt spara de grenar med starka greninfästningar och avlägsna spetsiga grenvinklar i bästa mån.
För att försäkra sig om att trädet återhämtar sig från en beskärning och inte skjuter alldeles för mycket nödskott, så brukar generellt 20% av bladmassan per beskärning vara en lagom riktlinje.
Det går att beskära hårdare på unga träd och mindre på gamla träd. Äppelträd är tex väldigt tåligt för beskärning, medan stenfruktsträd (körsbär & plommon) vill ha en betydligt mildare beskärningsmängd.
När:
Äpple- och päronträd fungerar utmärkt att beskära både på vårvintern i Mars/April och även Juli-Sep. Stenfruktsträd beskäs lämpligen i Juli-Sept. Önskas det ta bort en något större gren än rekommenderat? Då det lämpligt att göra det under vårvintern, trädet får då längre tid på sig att valla över/läka såret och chansen för att sjukdom minimeras.
Det är också lättare att se grenatruktur innan trädet är lövat.
För sommar/höst beskärning så finns fördelen att trädet då skjuter mindre vattenskott.
Oavsett tidpunkt, så är en kvalitetsbeskärning bra för trädets livslängd, skörd och även för det visuella.
©2024 TreeWorks